HomeGourmetPopularitatea gustărilor în prezent

Popularitatea gustărilor în prezent

Gustările joacă un rol mai important în societatea actuală decât am crede, fiind mai mult decât o mică plăcere între mese. De-a lungul anilor, conținutul și frecvența meselor au variat. Din cele mai vechi timpuri, oamenii consumau alimente ușoare între mese, iar acestea erau adesea dulci și nu necesitau pregătire, cum ar fi fructele. Cu toate acestea, în Statele Unite, în secolul al XIX-lea, interesul pentru gustări s-a schimbat. Oamenii au trecut de la consumul alimentelor naturale la gustări comerciale, cu conținut ridicat de zahăr și sare. Astăzi, aceste alimente sunt cele mai populare, opțiunile noastre de gustări schimbându-se foarte mult.

Este de așteptat ca piața globală a gustărilor să crească foarte mult între 2020 și 2025, pe măsură ce există o cerere din ce în ce mai mare pentru gustări sănătoase. Cu toate acestea, cercetările sugerează că există încă un loc pentru răsfăț, chiar și printre cei preocupați de obiceiurile sănătoase.

Dimensiunea acestei industrii este de așteptat să crească cu 260,88 miliarde de dolari între 2020 și 2025, potrivit unui nou studiu realizat de Technavio. De asemenea, s-a înregistrat o creștere de 5,11% în 2021 și este de așteptat să se ajungă la o rată de creștere anuală compusă de 5,71% între 2020 și 2025, arată studiul.

Se poate spune că preocupările alimentare, obiceiurile fie ele sănătoase sau nu, stilul alert în care trăim și dietele practicate duc la un cumul de trăsături ce conduc această piață. Incidența tot mai mare a obezității sau a bolilor ce vin ca urmare a unei alimentații precare încurajează consumatorii din întreaga lume să adopte stiluri de viață mai sănătoase și, în consecință, popularizează gustările sănătoase.

Expansiunea industriei de retail a crescut semnificativ numărul de hipermarketuri și supermarketuri din întreaga lume, adaugă studiul. Acest lucru, împreună cu creșterea veniturilor disponibile, a condus și mai mult consumul și vânzările de gustări mai sănătoase cu toate că segmentul produselor de panificație a generat venituri maxime pe piață (din categoriile evaluate în raport) în 2021, iar raportul prevede o creștere semnificativă și în perioada 2020-2025.

În ceea ce privește locațiile geografice, cercetătorii cred că regiunea Asia-Pacific va domina acțiunile. Regiunea deține în prezent 35 la sută din cota de piață globală, China și Japonia având piețe cheie pentru gustări, cercetătorii anticipând o creștere mai rapidă decât oricare altele în aceste regiuni.

Deși toate indiciile recente semnalează interese față de gustări sănătoase, un raport publicat de Asociația Națională a Cofetariilor (NCA), a mai constatat că în 2021, vânzările de ciocolată și dulciuri au crescut cu 11% față de 2020 și cu 15,4% în 2019, deoarece oamenii s-au concentrat pe plăcerile personale și ocaziile în care au putut face gesturi dulci.

Trecerea în online a fost cu două tăișuri, a dat și a luat din această industrie. Este drept că poate s-au închis afaceri dar au și luat naștere noi oportunități pentru companii și pentru partenerii lor de retail prin dorința consumatorii de a ieși din monotonie și de a încerca mai multe lucruri noi. În această lumină campaniile de marketing și firmele de livrări au stimulat acest interes și au făcut posibilă întâlnirea dintre oameni și produsele lor preferate.

Raportul NCA a dezvăluit, de asemenea, că majoritatea consumatorilor (72%) ar dori ca mărcile de ciocolată și bomboane să ofere o varietate de porții și gramaje, pretabile pentru fiecare moment în care vrei să le savurezi singur sau împreună cu cineva. Acest lucru poate întări ideea că moderația este una din preucupările consumatorilor, dar poate într-un mod diferit de ceea ce sugera raportul Technavio.

„Vânzările de ciocolată și dulciuri au crescut semnificativ în ultimul an, deoarece consumatorii au căutat să acorde prioritate bunăstării lor emoționale și au creat un loc special și unic pentru aceste delicii în viața lor”, a adăugat Downs. „O concluzie cheie din raport este că, spre deosebire de creșterea costurilor unei familii legate de inflație, bomboanele rămân un răsfăț simplu și accesibil. Indiferent dacă consumatorii și-au găsit inspirația pe rețelele de socializare sau în altă parte, ei au apelat la ciocolată și bomboane ca mijloc de îngrijire și distracție într-o perioadă altfel incertă.”

De la gustările veterane: alune, popcorn și covrigei, care obișnuiau să fie vândute la târguri, spectacole sau competiții sportive până la chipsuri ale căror arome acoperă tot ce poate imaginația concepe, aceste mici plăceri au făcut încojurul lumii și au evoluat împreună cu noi. În secolul vitezi, atunci când nu doar noi suntem pe fugă, ci și timpul, trebuie să alegem sănătos pentru noi din prezent și mai ales pentru noi din viitor.

 

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente