HomeLifestylePrima casă din Europa cu „zero emisii” alimentată cu hidrogen

Prima casă din Europa cu „zero emisii” alimentată cu hidrogen

Cercetătorii din Italia susțin că au construit prima casă din Europa alimentată cu celule de combustibil pe bază de hidrogen.

Pilele de combustibil alimentate cu hidrogen (o celulă de combustibil cu hidrogen care folosește energia chimică a acestuia pentru a produce electricitate) generează electricitatea și încălzirea necesare pentru a satisface nevoile clădirii.

Această soluție a fost dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Sannio din sudul Italiei în colaborare cu companii private.

„În ultimul timp, ne-am concentrat pe problema emisiilor de dioxid de carbon ( CO2 ) în mediu și am lucrat la ideea de a folosi hidrogenul pentru a face din această casă un sistem complet autosuficient”, a declarat pentru Euronews Gerardo Canfora, decanul Universității din Sannio.

Criza energetică și schimbările climatice obligă instituțiile europene să găsească modalități de a reduce utilizarea combustibililor fosili și a emisiilor de dioxid de carbon iar această nouă casă ȋndeplineşte ambele condiţii.

Clădirea Benevento este o casă pentru studenți, precum și un laborator viu, un experiment real pentru a evalua beneficiile și limitările acestor tehnologii pentru viitoarele locuinţe și birouri.

Potrivit echipei de la Universitatea din Sannio, pilele de combustibil alimentate cu hidrogen generează toată electricitatea și încălzirea necesară pentru a satisface nevoile clădirii.

Clădirea generează energie regenerabilă şi din surse solare sau geotermale, câștigându-şi asfel titlul de „clădire cu emisii zero”.

Consorțiul Stress, un centru de cercetare tehnică pentru construcții durabile, a oferit asistență în proiectarea și construcția clădirii.

Proiectul este promovat pentru a servi drept sursă de inspirație pentru planurile viitoare de a alimenta casele cu celule de combustibil cu hidrogen.

Prima casă autosuficientă din punct de vedere energetic din lume a fost construită de centenarul suedez Hans Olof Nilsson în suburbiile din Göteborg, Europa. Este alimentată de soare și hidrogen. Reședința este în afara rețelei de energie din martie 2015.Cei 160 de metri pătrați de panouri solare de pe casa inteligentă o alimentează cu energie electrică pe tot parcursul anului. Când este mai puțin nevoie de energie, electricitatea suplimentară este folosită pentru a alimenta o pilă de combustibil cu hidrogen.

Originalitatea acestei strategii a convins autoritățile suedeze iar în 2017  orașul Vagarda a luat decizia de a colabora cu Nilsson pentru a renova 172 de unități de locuințe sociale.

Comisia Europeană a aprobat finanțarea publică din treisprezece state membre în valoare totală de până la 5,2 miliarde EUR pentru al doilea proiect semnificativ de interes comun din Europa care să valorifice hidrogenul.

Treisprezece state membre Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia  au colaborat la pregătirea proiectului, cunoscut sub numele de „IPCEI Hy2Use”.

Banca Europeană a Hidrogenului va investii până la 3 miliarde de euro în tehnologia hidrogenului, potrivit celui mai recent discurs al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Hidrogenul poate schimba jocul pentru Europa. Este esențial în diversificarea surselor noastre de energie și pentru a ne ajuta să ne reducem dependența de gaze naturale. Trebuie să aducem această piață de nișă la scară”, a spus ea.

De aceea creăm o bancă de hidrogen şi ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun. Acest lucru va contribui la facilitarea inovației revoluționare și a efectelor negative asupra întregii economii a UE și va contribui la alimentarea economiei viitorul” a mai adăugat ea.

Cel mai probabil, această bancă de hidrogen va fi necesară pentru a umple golul dintre producția de energie din combustibili fosili și producția de energie electrică prin utilizarea hidrogenului, care nu provoacă poluare”, a declarat președintele STRESS, Ennio Rubino.

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente