HomeGourmetRealitate sau mit, există calorii negative?

Realitate sau mit, există calorii negative?

Internetul este plin de diete, scurtături sau soluții rapide atunci când vine vorba de slăbit iar în acest sens o sugestie populară pe motoarele de căutare este consumul alimentelor cu calorii negative, cum ar fi țelina.

La întrebarea ce sunt caloriile Louise Dunford, expert în nutriție și fiziologie de la Universitatea De Montfort din Marea Britanie, răspunde că „o calorie este o unitate de energie, exprimată de obicei în kilocalorii (kcal) pentru conținutul energetic din alimente.”.

Teoria din spatele alimentelor cu calorii negative este că unele alimente au un conținut de calorii (energie) mai mic decât cantitatea de energie necesară pentru a le digera și absorbi în organism. Acest lucru sună plauzibil în teorie dar, în realitate, chiar și alimentele cu cel mai scăzut număr de calorii, cum ar fi țelina, conțin mai multe calorii decât este nevoie pentru a le descompune și a le absorbi în organism.

Mulți nutriționiști și medici au fost sceptici față de ideea caloriilor negative. De exemplu, Academia de Nutriție și Dietetică spune că alimente precum țelina, salata verde și castraveții contează în continuare în dieta zilnică în ciuda faptului că au foarte puține calorii.

Atunci când vine vorba de dovezile care susțin existența alimentelor cu calorii negative, Cornelie Nienaber-Rousseau, expert în nutriție la Universitatea de Nord-Vest din Africa de Sud, spune că „apa nu conține energie și atunci când cineva bea apă în afara intervalelor de temperatură corporală va consuma ceva energie pentru a menține temperatura internă a corpului.” Mai multe studii au încercat să investigheze dacă acest efect ar putea fi benefic pentru pierderea în greutate, dar majoritatea au constatat că nu se consumă calorii după ce s-a băut apă rece.

Guma de mestecat a fost, de asemenea, considerată calorie negativă. Cu toate acestea Nienaber-Rousseau spune că: „Masticația arde doar 11 kcal (46,2 kJ) pe oră și, prin urmare, cu greu poate fi considerată ca fiind un exercițiu real. Deoarece o gumă conține aproximativ 10 kcal (42 kJ), vor fi necesare una sau mai multe ore pentru a arde energia pe care aceasta o oferă.”

Din păcate nu doar experții din domeniu consideră că alimentele cu calorii negative sunt o fantezie ci și rezultatele unui studiu efectuat pe șopârle întărește aceste convingeri.

Acest studiu este unul dintre primele care testează științific ideea alimentelor cu calorii negative. Astfel, cercetătorii au descoperit că țelina le-a furnizat unor șopârle mai multă energie decât era nevoie pentru digestie.

Cercetătorii au folosit șopârla Pogona vitticeps ca model animal. Deși aceste șopârle și oamenii nu sunt tocmai aproape pe arborele evolutiv, prezintă câteva lucruri în comun: sunt omnivori și au un tract gastrointestinal și un proces digestiv similar cu cel al mamiferelor, inclusiv al oamenilor.

S-a determinat rata metabolică precum și câtă energie au folosit șopârlele pentru a digera și absorbi mesele pe bază de țelină crudă, tăiată cubulețe, și s-a concluzionat că au folosit aproximativ 33% din calorii pentru digestie, iar aproximativ 43% au fost excretate. Asta însemna că animalele au păstrat aproximativ 24% din energia mesei.

Oamenii de știință implicați au presupus că oamenii folosesc aproximativ 25% din energie pentru digestie și absorbția alimentelor (un procent care este de două până la trei ori mai mare decât ceea ce a fost calculat în majoritatea studiilor umane și, de asemenea, ținând  cont și de caloriile arse prin mestecat). Chiar și cu estimări conservatoare, cercetătorii au concluzionat că oamenii ar reține aproximativ 19 până la 50% din caloriile țelinei.

Cu toate că studiul a fost realizat pe șopârle, Secor a declarat pentru Live Science că, dacă s-ar face studii pe oameni, „probabil rezultatele ar fi foarte asemănătoare” cu acestea.

Chiar dacă țelina poate fi adugată cu success în orice regim datorită numărului redus de calorii adăugarea unui pumn de țelină în timp ce mâncăm fastfood într-adevăr nu va ajuta. „Din păcate, alimentele cu calorii negative sunt un mit și nu există o modalitate ușoară pentru pierderea în greutate și menținerea pe termen lung”, rezumă Dunford. Ceea ce va aduce totuși o schimbare nu este o dietă, ci un stil de viață bazat pe obiceiuri sănătoase, mese echilibrate și un mindset realist.

 

Articol de Larisa Ivan

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente