HomeEditorialSunt efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID adevărate?

Sunt efectele adverse ale vaccinului împotriva COVID adevărate?

Potrivit unei noi cercetări în care au fost implicate peste 45.000 de persoane, majoritatea reacțiilor adverse pe care le-au experimentat oamenii după vaccinarea COVID-19 s-ar putea datora efectului nocebo.

Oamenii de știință din SUA au examinat datele din 12 studii clinice ale vaccinurilor Covid și au descoperit că „efectul nocebo” a reprezentat aproximativ 76% din toate reacțiile adverse comune după prima doză și aproape 52% după a doua doză.

Efectul nocebo apare atunci când un participant la studiu dezvoltă reacții adverse sau simptome pur și simplu pentru că persoana se așteaptă ca acestea să apară după ce au luat un medicament sau un vaccin.

Cele 12 studii clinice studiate de echipa din Boston au inclus un total de 45.380 de pacienți. Dintre aceștia, 22.802 au primit un vaccin real. Restul de 22.578 de pacienți au primit un placebo; adică o substanță inofensivă, fără valoare terapeutică, cum ar fi soluția salină. Niciunul dintre pacienți nu știa dacă li s-a administrat vaccinul sau placebo.

După administrarea primei doze, 46,3% dintre pacienții vaccinați au raportat evenimente adverse sistemice, care afectează întregul corp, cel mai frecvent dureri de cap și oboseală. O proporție mai mare de pacienți, 66,7 la sută, au raportat un eveniment advers local, cum ar fi durere sau umflare la locul injectării.

Pacienții cărora li s-a administrat placebo au prezentat, de asemenea, evenimente adverse. 35,2% au raportat efecte sistemice și 16,2% efecte locale. Conform analizei echipei, comparând rapoartele dintre cele două grupuri, efectul nocebo a reprezentat până la 76% din evenimentele adverse sistemice și 24 la sută din evenimentele adverse locale după prima doză de vaccin.

Acest număr a scăzut însă pentru a doua doză de vaccin. Mai puțini pacienți care au primit placebo au raportat evenimente adverse (31,8% pentru efectele sistemice și 11,8% pentru efectele locale). Pentru beneficiarii vaccinului, evenimentele adverse au crescut, 61,4% dintre pacienți raportând efecte sistemice și 72,8% raportând efecte locale.

În urma calculelor, aflăm că până la 52% dintre reacțiile adverse după a doua doză s-au datorat efectului nocebo. Per total, acest lucru înseamnă că 64% din toate reacțiile adverse s-ar putea datora efectului nocebo.

„Simptome cum ar fi durerea de cap și oboseala – despre care ne-am dovedit a fi deosebit de sensibili la nocebo – sunt enumerate printre cele mai frecvente reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19 în multe pliante informative”, a spus într-un comunicat autorul principal al studiului, Dr. Ted J Kaptchuk, profesor de medicină la Harvard Medical School.

„Dovezile sugerează că acest tip de informații îi pot determina pe oameni să atribuie greșit senzațiile comune de fond ca fiind rezultate din vaccin sau să provoace anxietate și îngrijorare. Informațiile îi fac pe oameni să fie hiperalerți la sentimentele corporale legate de evenimentele adverse”, a adăugat Kaptchuk.

Având în vedere rezultatele cercetării, oamenii de știință susțin că o mai bună informare publică despre răspunsurile nocebo poate îmbunătăți modul în care populația primește vaccinul Covid prin reducerea preocupărilor care îi fac pe unii oameni să ezite să se vaccineze.

„Spunând pacienților că intervenția pe care o fac are efecte secundare care sunt similare tratamentelor placebo pentru această afecțiune în studiile randomizate controlate, de fapt, reduce anxietatea și îi face pe pacienți să se oprească un moment pentru a lua în considerare efectul secundar”, a spus Ted Kaptchuk, profesor de sănătate și medicină socială la Școala de Medicină de la Harvard și un autor principal al studiului. „Dar avem nevoie de mai multe cercetări”, a continuat acesta.

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente