HomeHealthReducerea cancerului cu ajutorul a 3 tratamente

Reducerea cancerului cu ajutorul a 3 tratamente

O combinație de doze mari de vitamina D, Omega-3 și exerciții simple care pot fi făcute și acasă, poate ajuta la reducerea riscului de cancer la adulții sănătoși cu vârsta de 70 de ani sau mai mult cu 61%, susține un nou studiu.

Cancerul este considerat o boală majoră legată de vârstă în Europa și SUA. Este a doua cauză de mortalitate la adulții care au trecut de perioada tinereții, iar șansele de a dezvolta majoritatea cancerelor cresc odată cu înaintarea în vârstă.

În afară de recomandările preventive, cum ar fi interzicerea fumatului și protecția solară, eforturile sistemelor de sănătate privind prevenirea cancerului sunt limitate, potrivit doctorului Heike Bischoff-Ferrari de la Spitalul Universitar din Zurich: „Eforturile de prevenire la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă de astăzi sunt în mare măsură limitate la eforturile de screening și vaccinare.”

Numeroase studii au arătat că vitamina D inhibă creșterea celulelor canceroase. În mod similar, Omega-3 poate inhiba transformarea celulelor normale în celule canceroase și s-a demonstrat că exercițiile fizice îmbunătățesc funcția imunitară și scad inflamația, ceea ce poate ajuta la prevenirea cancerului.

Cu toate acestea, a existat o lipsă de studii clinice solide care să demonstreze eficacitatea acestor trei intervenții simple, singure sau combinate.

Pentru a adresa această problemă, cercetătorii au efectuat un studiu multicentric în care 2157 de adulți în general sănătoși, în vârstă de 70 de ani și peste, au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele 8 grupuri diferite care au testat beneficiile individuale și combinate ale intervențiilor. Autorii studiului au declarat că, pe parcursul a 3 ani de urmărire, 81 de participanți au dezvoltat cancer invaziv.

Participanții care au fost repartizați pentru intervenții individuale fie cu omega-3 la o doză de 1 g pe zi, alături de vitamina D3 cu 2.000 UI pe zi (echivalentul a mai mult de 200% din cantitatea zilnică recomandată curent de 800 UI/zi), fie un program simplu de exerciții la domiciliu de trei ori pe săptămână, au avut un risc mic, nesemnificativ redus de cancer, comparativ cu placebo, având rapoarte de risc de 0,70, 0,74 și, respectiv, 0,76.

Reducerea riscului de cancer a fost mai mare în rândul persoanelor care au primit două intervenții față de placebo. În acest caz, rapoartele de risc au fost semnificativ mai scăzute, cu o valoare de 0,52 pentru omega-3 plus programul de exerciții, o limită semnificativă de 0,53 pentru omega-3 plus vitamina D și o valoare nesemnificativă de 0,56 pentru vitamina D în combinație cu exercițiile fizice.

Atunci când cele trei intervenții au fost combinate, reducerea riscului a fost și mai mare, ajungând la u raport semnificativ statistic de 0,39, ceea ce este echivalent cu un risc cu 61% mai mic de cancer, față de placebo.

Bischoff-Ferrari consideră că diferitele căi oncologice afectate de vitamina D, omega-3 și exerciții fizice au beneficii adiționale pentru prevenirea cancerului, în același mod în care tratamentele combinate împotriva cancerului blochează căi multiple pentru progresia bolii.

Deși rezultatele necesită retestate și studiate în amănunt, constatările acestui studiu se pot dovedi a fi benefice pentru reducerea greutății cancerului.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente