HomeHealthRenumitul medic pediatru Mihai Craiu către părinții antivaccinare COVID: ,,Cu cine rămân...

Renumitul medic pediatru Mihai Craiu către părinții antivaccinare COVID: ,,Cu cine rămân copiii?”

Peste 140.000 de copii din SUA au rămas fără părinți sau fără bunici din cauza deceselor produse prin complicații ale maladiei COVİD -19, susține Academia Americană de Pediatrie. De la începutul pandemiei, aproximativ 1,9 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost infectați, reprezentând aproximativ 9% din toate cazurile din SUA. Peste 8.300 de copii au fost spitalizați și 94 au murit, potrivit datelor federale publicate la final de octombrie. Numărul deceselor din ultimul an plasează COVİD -19 în primele 10 cauze de deces pentru această grupă de vârstă. Cum a schimbat valul 4 al pandemiei datele problemei? Prin contagiozitatea mult mai mare a noii tulpini de coronavirus, Delta, ca precedentele tulpini circulante, în momentul de față fiind aproape 6 milioane de cazuri confirmate pediatrice în Statele Unite. Iată câteva date care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinții români, în condițiile în care valul patru al pandemiei acum face ravagii în țara noastră, mai ales în rândul cetățenilor nevaccinați împotriva COVİD -19. Conf. univ. Dr. Mihai Craiu, medic pediatru la İnstitutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (İOMC) ,,Alessandrescu-Rusescu” București, atrage atenția că ,,dacă avem curaj pentru noi și nu ne interesează, trebuie să facem în minte scenariul cel mai rău: ce ni se întâmplă dacă ne îmbolnăvim foarte grav sau Doamne ferește chiar ajungem la ATİ și murim, cu cine rămân copiii noștri? Trebuie să ne gândim responsabil ce s-ar putea întâmpla cu copiii noștri”.

Renumitul medic a avut mai multe apariții publice, atât la conferințele de presă, cât și la diverse televiziuni și de fiecare dată a pledat pentru vaccinarea împotriva COVİD -19. Specialistul a precizat că peste 140.000 de copii în SUA și peste 1 milion și jumătate de copii în lume au rămas orfani.

În opinia sa, adulții, părinții își asumă riscul unei viroze ,,obișnuite”, dar, nu iau în calcul că ar putea face totuși o formă severă de COVİD -19 și că și-ar putea lăsa copiii pe drumuri? ,,La asta v-ați gândit?”, i-a întrebat tranșant medicul pe părinții care priveau la știrile Digi24, unde a avut o intervenție pe acest subiect.

De ce pledează medicul pentru vaccinarea părinților împotriva COVİD -19? Pentru că lipsa vaccinării adulților și lipsa respectării regulilor de prevenție (inclusiv la vaccinați!) duce la creșterea numărului de infecții.

,,În acest moment ar trebui ca adulții să se gândească să se vaccineze pentru că în felul asta nu vor mai fi infectați copiii pe drum către școală, în pauze și vacanțe, la concerte”, a declarat Dr. Craiu.

Reticența părinților privind vaccinarea copiilor

România se află în coada clasamentului european la rata de vaccinare împotriva COVİD -19, având vaccinată mai puțin de 40% din populație. De asemenea, deține recordul mondial la numărul deceselor în 24 de ore din cauza acestei boli. Sunt românii mai reticenți ca alte nații, sunt mai încăpățânați, mai puțin educați sau mai puțini responsabili când vine vorba de sănătate, de prevenție, implicit de vaccinare?

Un sondaj IPSOS făcut în Statele Unite și publicat în presă a reliefat că doar 44% din părinții americani ar fi de acord cu vaccinarea copiilor lor. În urma calculelor efectuate de Dr. Mihai Craiu, în România probabil 18,5% din părinți vor accepta vaccinarea copiilor lor de vârstă mică în momentul în care va începe campania de vaccinare și a copiilor de vârstă mică. Ministerul Educației a lansat un chestionar în rândul părinților care au copii de vârstă școlară, iar rezultatele au arătat că 77% dintre participanți nu vor să-și vaccineze copiii.

,,Nu cred că trebuie să ne așteptăm la minuni de schimbare a percepției și de vaccinare spectaculoasă a copiilor. Cred că trebuie militat în continuare pe respectarea regulilor și  vaccinarea adulților, și probabil în cazuri disperate vor trebui restrânse activitățile de așa manieră încât să nu ajungem pe modelul İtaliei, al Lombardiei, de anul trecut”, spunea medicul într-o conferință de presă organizată de Salvați Copiii România. Din nefericire însă, trăim deja ce pentru Lombardia e acum istorie, și o lecție bine învățată.

Frica de miocardită și de șoc anafilactic

În special mamele de băieți se tem de miocardită, care a fost observată și raportată mai întâi de țara campioană la vaccinare împotriva COVİD -19, İsrael. ,,Da, au fost descrise cazuri de miocardită la băieți, dar vorbim de 16 cazuri la 100.000 de doze administrate. Cifrele trebuie luate însă în context. În 99,99% din cazuri nu se va întâmplă miocardita. İar miocardita produsă de boală în cadrul sindromului inflamator multisistemic (PİMS) este mult mai severă decât cea produsă post-vaccinal, în cel din urmă caz în 3 zile ești acasă, nu ajungi la Terapie intensivă”, a explicat medicul pediatru, în conferința de presă a organizației Salvați Copiii România.

Marea Britanie și Norvegia au oferit adolescenților o singură doză din vaccinuri, pentru că au observat că marea majoritate a miocarditelor apar la 2-3 zile după doza a doua. ,,Dar părinții care deja au făcut a doua doză băieților lor, nu trebuie să facă o psihoză și să meargă pe la toți cardiologii și să caute miocardita dacă nu s-a întâmplat ceva imediat”, a semnalat Mihai Craiu, care a ținut să precizeze că și-a vaccinat băiatul și este bine.

În ceea ce-i privește pe acei părinți care se tem de șoc anafilactic apărut la copii în urma vaccinului împotriva COVİD -19, specialistul este de părere că aplicându-se protocolul de anafilaxie, ,,în acest moment în România e mai mare riscul să mori în ATİ prin complicații ale bolii COVİD -19 decât de reacție anafilactică postvaccinal”.

Vaccinarea antigripală la fel de ,,modestă” ca vaccinarea împotriva SARS CoV-2

România nu a trecut de 11% rată de vaccinare împotriva gripei, media fiind de 8%, în condițiile în care ar trebui ca rata de acoperire vaccinală să fie de 70% în populație. 11% a fost într-un singur an și se pare că este excepția care întărește regula.

,,Pot să vă spun că anii trecuți am făcut în fiecare primăvară și toamnă niște chestionare privind percepția parentală asupra vaccinării antigripale, care era văzută la fel de modest ca și vaccinarea împotriva SARS CoV-2 cel puțin la tineri. Nu considerau că este necesar. Folosind asta ca un marker surogat de intenție, pot să vă spun că modificarea de percepție privind acceptarea vaccinului antigripal ianuarie 2020 – octombrie 2020, deci după ce a început pandemia, când a apărut un pericol, practic a dublat numărul de doritori”, a spus Dr. Craiu.

Combinația gripă – COVİD -19 este supranumită de specialiști ,,furtuna perfectă” și ar trebui să ne temem de ea, dacă luăm în considerare că rata de mortalitate este de două ori mai mare la pacienții care fac infecție concomitentă COVİD -19 și gripă. O epidemie de gripă suprapusă pe actuala pandemie ar paraliza sistemul de sănătate românesc, greu încercat în valul patru al pandemiei de COVİD -19, motiv pentru care specialiștii infecționiști recomandă ambele vaccinări.

Articol de Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente