Sindromul “creierului de gravidă” se referă la problemele de memorie și la concentrarea slabă raportate de multe femei în timpul sarcinii și a maternității timpurii.
Un nou studiu realizat de cercetători din Olanda a descoperit dovezi importante ale unei relații între creșterea hormonilor de sarcină și modificările arhitecturii în zonele creierului implicate în procesul de contemplației și reverie.
Cercetătorul în neuroștiință Elseline Hoekzema, de la Universitatea Leiden a cercetat de câțiva ani modificările neurologice care vin odată cu gestația umană și animală. Un studiu pe care l-a realizat în 2016 a arătat cum sarcina a coincis cu reduceri semnificative ale materiei cenușii, țesutul care este responsabil să transmită mesaje și să efectueze calcule în creier.
“În timpul sarcinii, o femeie este expusă unui flux fără precedent de hormoni. Studiile pe animale au arătat că acești hormoni declanșează schimbări profunde în creierul și comportamentul matern. În studiile anterioare, am descoperit că sarcina provoacă schimbări de durată în structura creierului uman.” a spus Elseline Hoekzema.
Pentru acest ultim studiu, Hoekzema și colegii săi au cartografiat creierul a 40 de mame prin intermediul scanărilor RMN. Au fost efectuate scanări atât înainte de sarcină, cât și înainte și după naștere, inclusiv imagistică la un an întreg după naștere. Aceste scanări au fost comparate cu imagini similare provenite de la un eșantion de 40 de femei care nu erau însărcinate la momentul studiului.
Hormonii au fost testați prin probe de urină la fiecare două până la patru săptămâni pe parcursul sarcinii grupului de testat. Atașamentele mamelor față de bebelușii lor – comportamentele de cuibărit, tiparele de somn și nivelurile de suferință psihologică – au fost analizate prin sondaje și chestionare.
Conform rezultatelor voluntarelor care au finalizat studiul, hormonii de sarcină nu modifică doar celulele „gânditoare” ale creierului, par să modifice chiar și modul în care creierul se interconectează.
Aceste schimbări sunt cele mai pronunțate între regiunile creierului numite colectiv « rețeaua de mod implicit », care se activează atunci când focalizarea se schimbă de la lumea exterioară la gândurile interioare.
În timp ce hormonii sexuali precum estrogenul și testosteronul influențează puternic formarea si maturarea sistemului nervos, acest nou studiu demonstrează exact modul în care hormonii de sarcină fluctuanți, cum ar fi estradiolul, dețin o influență deosebit de puternică asupra anumitor regiuni ale creierului.
Răspunsurile proaspetelor mame au sugerat că sindromul « creierului de gravidă » ar putea ajuta la experiența de legătură, facilitând schimbările comportamentale care fac acele luni stresante de adaptare la un nou-născut, puțin mai ușoare.
“Aceste constatări sugerează că schimbările neuronale în timpul sarcinii pot crea un model care facilitează dezvoltarea ulterioară a relației mamă-copil, care ar putea fi mai târziu consolidată prin interacțiunea cu copilul”, au concluzionat autorii studiului.
Această cercetare a fost publicată în Nature Communications.
Articol de Cristina Zarioiu