HomeEditorialSpațiile de lucru virtuale sunt următorul pas în munca la distanţă

Spațiile de lucru virtuale sunt următorul pas în munca la distanţă

Odată cu obstacolul întâlnirilor online trecut, startup-urile caută acum să rezolve următoarea parte a problemei referitoare la lucrul virtual, lipsa spiritului de echipă. Răspunsul ar putea fi spațiile de birou virtuale la care membrii echipei să se conecteze în timp ce lucrează, a raportat Bloomberg.

Când a lovit pandemia de COVID-19 și izolarea a forțat oamenii să treacă in munca la distanță, servicii precum Zoom și Microsoft Teams au fost la îndemână pentru a menține oamenii conectați. Pentru mulți munca s-a transformat într-o serie de întâlniri online la care să participe zi de zi.

Conversațiile întâmplătoare care aveau loc înainte de întâlniri sau în pauză şi care au adus un sentiment de unitate și apartenență între membrii echipei lipsesc acum iar startup-urile caută să aducă acest lucru în munca virtuală prin birouri virtuale.

Birourile virtuale sunt spații online în care oamenii se pot conecta atunci când lucrează, chiar dacă nu au o întâlnire programată. Nu seamănă cu viziunea lui Mark Zuckerberg, bazată pe metavers, despre un birou futurist, în care oamenii plutesc în avatarele lor.

În schimb, membrii echipei sunt prezenți în spațiul pe care îl pot personaliza pentru a arăta ca un birou, care poate include o sală de conferințe sau chiar o bucătărie, dacă membrii echipei doresc acest lucru.

Disponibilitatea altor membri ai echipei poate fi afișată cu coduri de culoare, iar conversațiile spontane pot avea loc prin simpla atingere a unui membru atunci când este disponibil pentru a vorbi.

Startup-urile de birou virtual cred că oferirea opțiunii de a se conecta dincolo de întâlnirile online va stimula conexiunea intre angajați. Dacă este necesar, un câine de birou ar putea fi adăugat spațiului, adăugând mai multe note personale zonei.

Când în timpul pandemiei munca s-a transformat in lucratul la distanţă, companiile se temeau de pierderi de productivitate. Cu toate acestea, libertatea de a lucra de oriunde a dus la o productivitate mai mare, iar multe companii apelează acum la un model de lucru hibrid.

Totuși, implicarea angajaților s-a pierdut. Studiile au arătat că legăturile dintre colegi s-au pierdut pentru prima dată în acest deceniu din cauza pandemiei. Deoarece comunicarea informală în afara întâlnirilor programate contribuie la unitatea echipei, un spațiu de birou virtual poate oferi o platformă pe care întâlnirile online nu o oferă.

Faptul că platformele de întâlnire nu implică utilizatorii dincolo de durata apelului nu este pe placul celor precum Zoom sau Microsoft. Luna trecută, Microsoft a lansat Games for Work pentru a ajuta colegii să se conecteze prin joc.

Zoom, pe de altă parte, vrea să se transforme dintr-un instrument de întâlniri intr-o platformă de afaceri unde utilizatorii pot rămâne online toată ziua în timp ce își folosesc instrumentele de e-mail și calendar. Dar ceea ce trebuie să facă cel mai mult este să reaprindă sentimentul de apartenență văzut într-un birou fizic pe platforma sa virtuală, sau să piardă în fața startup-urilor care lucrează în acest scop.

Probabil companiile vor trebuii să plătească taxe fixe pe utilizator pe lună, în încercarea de a-și menține membrii echipei conectați, pe măsură ce ne mutăm într-o lume nouă în care munca virtuală devine rapid normală.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente