Cercetătorii de la Universitatea din Boston au direcționat curenți electrici alternativi slabi către anumite regiuni ale creierului pentru participanții unui studiu ce ar putea fi folosit pentru a ajuta la creșterea performanței cognitive a persoanelor care dezvoltă boala Alzheimer.
Apăsarea creierului cu curenți electrici slabi care imită activitatea neuronală normală poate stimula memoria la adulții în vârstă sănătoși, cel puțin pe termen scurt, consideră autorii studiului.
Stimularea electrică a creierului ca instrument potențial pentru îmbunătățirea memoriei este un domeniu de cercetare în creștere, experimentele care arată că capacitatea de a readuce amintiri depinde de activitatea sincronizată între diferitele regiuni ale creierului.
Noua cercetare, efectuată pe oameni de peste 65 de ani, „se adaugă la dovezile tot mai multe că stimularea neinvazivă care imită activitatea ritmică a creierului care susține cogniția poate îmbunătăți memoria” în cazul aestei categorii de vârstă, a spus Joel Voss, profesor de neurologie la Universitatea din Chicago, care a fost implicat în cercetare.
Pentru studiu, o echipă de cercetători condusă de neurologul Robert Reinhart de la Universitatea din Boston a efectuat o serie de experimente pentru a testa efectele stimulării electrice neinvazive a creierului pe 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani. Participanții au ascultat și apoi au încercat să-și amintească o listă de 20 de cuvinte rostite încet, în timp ce cercetătorii le-au stimulat anumite regiuni ale creierului prin intermediul unor capace elastice cu electrozi, purtate pe cap timp de 20 de minute.
Cercetătorii au descoperit că livrarea repetată a curenților de joasă frecvență într-o regiune a creierului cunoscută sub numele de cortex parietal – situat în partea superioară din spate a organului – a îmbunătățit amintirea cuvintelor spre sfârșitul listelor de 20 de cuvinte. Când cercetătorii au vizat cortexul prefrontal din partea din față a creierului cu curenți de înaltă frecvență, participanții la studiu au observat îmbunătățiri în capacitatea lor de a-și aminti cuvintele de la începutul listelor.
Când oamenii de știință au schimbat frecvențele – furnizarea de impulsuri de înaltă frecvență către cortexul parietal și impulsuri de joasă frecvență către cortexul prefrontal – nu au văzut nicio îmbunătățire. În mod similar, ei nu au văzut nicio îmbunătățire în rândul participanților dintr-un grup de control, care nu au primit stimulare electrică.
Stimularea electrică a îmbunătățit atât memoria pe termen scurt, cât și pe termen lung, care durează cu aproximativ 50% până la 65%, pe parcursul a patru zile de tratament, a spus dr. Reinhart. Îmbunătățirile au persistat la o lună după ședințele de tratament. Memoria pe termen scurt sau de lucru implică stocarea informațiilor pe o perioadă de câteva secunde, cum ar fi amintirea unui număr de telefon pe care cineva tocmai l-a rostit. Memoria pe termen lung implică stocarea și apoi recuperarea informațiilor în minute, zile, luni sau ani.
Rezultatele au rămas consistente chiar și atunci când au fost luate în considerare vârsta, sexul și nivelurile de educație ale participanților, au spus cercetătorii, adăugând că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina cât de mult ar putea dura îmbunătățirea memoriei.
„Acesta este unul dintre primele – poate primul – studiu la care se analizează, nu doar stimularea creierului, ci într-adevăr o zonă a acestuia cu o anumită frecvență pentru a avea un efect specific asupra memoriei”, a spus Daniel Press, șeful departamentului de neurologie cognitivă de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, care nu a fost implicat în cercetare.
Articol de Izabela Constantin