HomeEditorialSUA aprobă primul vaccin pentru albine din lume

SUA aprobă primul vaccin pentru albine din lume

În ceea ce se poate numi o descoperire uriașă pentru protejarea insectelor esențiale pentru producția de alimente, Dalan Animal Health Inc, o companie de biotehnologie care face pionierat în asigurarea sănătăţii insectelor, a anunțat că Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a acordat o licență condiționată pentru vaccinarea albinelor împotriva „American Foulbrood” o boală cauzată de larvele de Paenibacillus.

„Acesta este un pas înainte interesant pentru apicultori, deoarece ne bazăm pe un tratament cu antibiotice care are o eficiență limitată și necesită mult timp și energie pentru a-l aplica pe stupii noștri”, a spus într-un comunicat Trevor Tauzer, proprietarul Stupinei Tauzer și membru al consiliului de administrație al Asociației Apicultorilor din California.

Dacă putem preveni o infecție în stupii noștri, putem evita tratamente costisitoare și ne putem concentra energia asupra altor elemente importante de menținere a albinelor sănătoase” a adăugat el.

Albinele reprezintă o parte semnificativă a biodiversităţii noastre şi o componentă critică a agriculturii. Conform Convenției privind diversitatea biologică, aproximativ 33% din alimentele consumate de oameni sunt dependente de polenizarea albinelor. Stupii comerciali sănătoși sunt importanți pentru a asigura recolte mari ale culturilor.

Cu toate acestea, albinele sunt foarte vulnerabile la „American Foulbrood” cunoscută a fi cea mai distructivă dintre toate bolile albinelor din SUA.

Este ceva ce apicultorii pot recunoaște cu ușurință, deoarece reduce larvele la această substanță maronie care are o miros rânced”, a declarat pentru The Guardian, Keith Delaplane, un entomolog la Universitatea din Georgia care a colaborat cu Dalan pentru dezvoltarea vaccinului.

Singura metodă de tratament până acum a constat în incinerarea albinelor, stupilor infectați și a echipamentelor.

Vaccinul nostru este o descoperire în protejarea albinelor. Suntem gata să schimbăm modul în care îngrijim insectele, impactând producția de alimente la scară globală”, a declarat Dr. Annette Kleiser, CEO Dalan Animal Health.

Ne angajăm să oferim soluții inovatoare pentru a ne proteja polenizatorii și pentru a promova agricultura durabilă. Creșterea globală a populației și schimbările climatice vor crește importanța polenizării albinelor pentru a ne asigura aprovizionarea cu alimente” a adăugat el.

Vaccinul conține bacterii de larve Paenibacillus cu celule întregi și este administrat prin amestecarea acesteia în hrana pentru matcă. Acesta este apoi consumată de albinele lucrătoare, care o încorporează în lăptișorul de matcă, cu care este apoi hrănită regina.

Regina îl ingerează, iar fragmentele de vaccin sunt depuse în ovare. Acum că au fost expuse la vaccin, larvele în curs de dezvoltare vor avea imunitate pe măsură ce eclozează.

Conform studiilor de eficacitate, vaccinarea pe cale orală a albinelor poate reduce moartea larvelor asociate cu infecțiile cauzate de larve Paenibacillus.

Vaccinul va fi disponibil pentru apicultorii comerciali. USDA a eliberat licența condiționată în primă instanță pentru doi ani. Pe o bază limitată, Dalan va distribui vaccinul apicultorilor comerciali și anticipează că va avea vaccinul disponibil pentru cumpărare în Statele Unite în 2023. Vaccinul non-OMG poate fi folosit în agricultura ecologică.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente