HomeHealthSubstanțele chimice pot reduce fertilitatea la femei cu 40%, avertizează un nou...

Substanțele chimice pot reduce fertilitatea la femei cu 40%, avertizează un nou studiu

Aceste substanțe chimice obișnuite pot fi găsite în orice, de la apa de băut la produse de curățare.

Un nou studiu a ridicat îngrijorări cu privire la sănătatea femeilor. Potrivit studiului, femeile care sunt expuse la substanțe chimice care se găsesc în mod obișnuit în unele ape de băut sau produse de uz casnic pot avea o fertilitate mai scăzută.

PFAS poate fi găsit într-o varietate de produse de zi cu zi. Aceste substanțe chimice sunt utilizate în mod obișnuit deoarece sunt rezistente la apă și grăsimi și acționează ca o barieră utilă. PFAS sunt utilizate în apa potabilă, precum și în vase antiaderență, îmbrăcăminte impermeabilă, ambalaje alimentare, acoperiri rezistente la pete pe covoare, vopsele și chiar articole de îngrijire personală.

Această cercetare este condusă de oameni de știință de la Mount Sinai din New York.

Studiul a fost realizat pe femei din Singapore care încercau să rămână însărcinate. Acesta a implicat 1.032 de femei aflate la vârsta fertilă (18 până la 45 de ani) care încercau să rămână însărcinate între 2015 și 2017. Au participat la Studiul de preconcepție a materialului pe termen lung și a rezultatelor copiilor din Singapore (S-PRESTO).

Echipa a măsurat PFAS în plasma colectată de la aceste femei și a constatat o expunere mai mare la substanțe chimice.

Rezultatele au constatat că concentrații mai mari de substanțe perfluoroalchilice (PFAS) în sânge sunt legate de o probabilitate mai mică de sarcină și naștere vie. Expunerea la PFAS a redus fertilitatea cu aproximativ 30-40% în medie.

PFAS ne poate perturba hormonii reproductivi și au fost asociate cu debutul întârziat a pubertății și riscuri crescute pentru endometrioză și sindromul ovarului polichistic în câteva studii anterioare. Ceea ce adaugă studiul nostru este că PFAS poate scădea și fertilitatea la femeile care sunt în general sănătoase și care încearcă în mod natural să rămână însărcinate”, a spus autorul principal Damaskini Valvi într-un comunicat de presă.

Cercetările anterioare au descoperit că aproape fiecare american are urme de PFAS în sânge. În plus, alte studii au arătat că PFAS poate afecta funcția de reproducere la șoareci femele.

Autorii subliniază importanța creșterii gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale PFAS în rândul femeilor care planifică o sarcină. Concomitent, trebuie luate măsurile de precauție necesare pentru a reduce utilizarea produselor care conțin aceste substanțe chimice.

Este, de asemenea, important să milităm pentru politici care interzic utilizarea substanțelor chimice toxice, cum ar fi PFAS, din produsele de zi cu zi”, subliniază dr. Valvi.

Această cercetare a fost publicată în Science of the Total Environment.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente