HomeEditorialSunt mașinile fără șofer susceptibile pirateriei?

Sunt mașinile fără șofer susceptibile pirateriei?

Cum tehnologia face parte tot mai mult din viețile noastre, iar automatizarea este acum încrucișată cu fiecare domeniu, ne așteaptă un alt fel de amenințare asupra securității noastre. Tot mai des auzim că am fost victime ale hackerilor rău intenționați, fie în legătură cu conturile de pe rețelele de socializare sau emailuri.

Cyberhacking-ul este un fenomen periculos ce se extinde tot mai mult, care ar putea face mult mai mult rău decât să posteze link-uri virusate pe rețelele de social media. Acum că tehnologia vehiculelor fără șofer este tot mai des îmbrățișată de diferite țări, fie în rândul ride sharing-ului, al condusului personal sau al mijloacelor de transport în comun, securitatea software-ului de pe aceste vehicule este pivotală pentru siguranța noastră.

Chiar și mașinile care nu sunt autonome devin vulnerabile în fața pirateriei. Vehiculele moderne sunt mai ușor de piratat decât multe generații mai vechi, deoarece au caracteristici mai avansate din punct de vedere tehnologic, precum Bluetooth, entertainment, monitorizare de la distanță și conexiuni celulare care le leagă mult mai mult de lumea exterioară, a internetului.

Potrivit unui nou studiu, este nevoie de măsuri guvernamentale pentru ca vehiculele fără șofer să fie asigurate împotriva pirateriei, care ar putea avea consecințe catastrofale. Software-ul din vehiculele fără șofer va face posibilă comunicarea între mașini. Acesta este utilizat și testat pe mijloacele de transport public din întreaga lume și este posibil ca în viitor să fie disponibil și pentru vehiculele private. Deși această tehnologie poate contribui la îmbunătățirea siguranței în transporturi, oferă totodată susceptibilitate în fața piratării ce ar putea duce la accidente grave, deteriorarea vehiculelor, pierderi financiare și chiar decese.

Asigurarea tradițională a vehiculelor nu acoperă posibila piratare a mașinilor fără șofer, iar un astfel de incident ar putea costa industria zeci de miliarde de lire sterline. Experții au solicitat crearea unui organism național de compensare în Marea Britanie, care să ofere un fond de garantare din care victimele să poată cere despăgubiri în urma unui atac cibernetic.

Mașinile autonome ar putea fi atacate de sisteme de inteligență artificială care pot deteriora automobilele în moduri greu de detectat de către oameni, se menționează în studiu. Pentru a preveni astfel de atacuri, constructorii auto vor trebui să revizuiască în permanență software-ul din mașinile care se conduc singure pentru a se asigura că nu a fost modificat și că nu s-au infiltrat mici nereguli.

Hackerii ar putea viza vehiculele prin intermediul actualizărilor regulate ale software-ului acestora. Fără sisteme de asigurare adecvate, vehiculele fără șofer ar putea reprezenta un pericol prea mare. Spre exemplu, “atacul ar putea fi folosit pentru a face inteligența artificială “oarbă” pentru pietoni prin manipularea, de exemplu, a componentei de recunoaștere a imaginilor pentru a clasifica greșit pietonii”, scriu autorii studiului. “Acest lucru ar putea crea haos pe străzi, devenind o amenințare a siguranței naționale.

Cercetarea, publicată în revista Computer Law & Security Review, a fost realizată de Matthew Channon de la Universitatea din Exeter și James Marson de la Universitatea Sheffield Hallam. Dr. Channon a declarat: “Este imposibil de măsurat riscul piratării vehiculelor fără șofer, dar este important să fim pregătiți. Sugerăm introducerea unui acord privind vehiculele conectate compromise în mod negativ, susținut de asigurări, pentru a compensa cazurile de hacking cu costuri reduse, precum și a unui acord guvernamental pentru a asigura o protecție împotriva acestuia.”

“Dacă li se cere producătorilor să preia povara compensării victimelor hacking-ului în masă, ar fi probabile perturbări majore ale inovării. Disputele ar putea duce la costuri de litigiu atât pentru producător, cât și pentru asigurator.”, menționează autorul.

“Încrederea publicului necesită existența unui sistem disponibil în caz de piraterie informatică sau de piraterie în masă care să despăgubească oamenii și, de asemenea, să nu limiteze dezvoltarea și inovarea continuă.”

Mary Barra, CEO General Motors, declara nu cu mult timp în urmă că un incident cibernetic este o problemă pentru fiecare producător auto din lume. Este o problemă de siguranță publică. Într-adevăr, susceptibilitatea la hacking este un aspect important pentru fiecare individ, iar dezvoltarea unei metode de protecție a publicului, fără a sabota inovarea în domeniul automatizării este un lucru necesar, la care oamenii ar trebui să se gândească înainte ca tehnologia aceasta să fie pretutindeni.

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente