HomeHealthUn nou vaccin administrat femeilor gravide ar putea scădea rata de rezistență...

Un nou vaccin administrat femeilor gravide ar putea scădea rata de rezistență la antibiotice

Un nou studiu arată că bebelușii născuți de mame care au fost vaccinate împotriva virusului respirator sincițial (VRS) în timpul sarcinii par să aibă nevoie de mai puține rețete de antibiotice decât bebelușii mamelor nevaccinate.

VRS este o cauză principală a infecțiilor acute severe ale tractului respirator inferior (LRTI) în rândul sugarilor la nivel global și un contributor proeminent la infecțiile comune non-severe care preusupun un volum mare de consum de antibiotice. Unii dintre copiii care dezvoltă ceastă afecțiune când sunt foarte tineri, ajung să sufere de infecții toracice extreme, așa că o serie de corporații sunt angajate în dezvoltarea de vaccinuri, menite să fie administrate atât sugarilor, cât și femeilor însărcinate. Vaccinurile administrate mamelor însărcinate funcționează ca rezultat al anticorpilor care traversează placenta pentru a ajunge la făt în uter.

Până în prezent niciun vaccin nu a fost autorizat pentru a preveni infecția cu VRS la sugari. Resvax este un vaccin experimental conceput pentru a fi utilizat în timpul sarcinii, dezvoltat de agenția americană de biotehnologie Novavax. În 2019, compania a raportat rezultatele unui studiu randomizat masiv care a descoperit că a scăzut infecțiile cu VRS la sugari, însă nu suficient pentru a-și îndeplini obiectivele.

Studiul a recrutat aproximativ 4500 de femei însărcinate din 11 țări și pentru două treimi dintre acestea a fost administrat vaccinul VRS. Restul participantelor înrolate în studiu au primit o injecție placebo. Bebelușii ale căror mame au primit vaccinul cu VRS au primit cu 13% mai puține antibiotice în primele trei luni de viață, în primul rând pentru pneumonie și diferite infecții ale tractului respirator.

Autorii au determinat eficacitatea vaccinului împotriva prescripțiilor de antibiotice în rândul sugarilor în primele 90 de zile de viață și până la sfârșitul studiului (programat în jurul a 365 de zile de viață). Ei au evaluat, de asemenea, eficacitatea în raport cu noile modalități de prescripție de antibiotice în rândul participantelor mame până la sfârșitul urmăririi (programată în jur de 180 de zile după naștere).

Potrivit autorului principal al studiului, dr. Ramanan Laxminarayan, director, CDDEP, „Cu scăderea pneumoniei bacteriene ca urmare a introducerii vaccinului pneumococic conjugat, un vaccin împotriva VRS reprezintă una dintre cele mai bune investiții ale noastre pentru a reduce povara infecțiilor respiratorii la copii. Descoperirile noastre conform cărora dezvoltarea și introducerea unui vaccin împotriva VRS ar ajuta enorm în lupta împotriva rezistenței la antibiotice ar trebui să adauge o mai mare urgență eforturilor de cercetare și dezvoltare în acest domeniu.”

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente