HomeHealthSuplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de cancer de piele, arată...

Suplimentele cu vitamina D pot reduce riscul de cancer de piele, arată un nou studiu

Persoanele care iau în mod regulat suplimente de vitamina D au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer de piele, decât persoanele care nu le iau. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Spitalul Universitar Kuopio și Universitatea din Finlanda de Est.

Studiul a implicat aproape 500 de persoane cu risc crescut de cancer de piele (253 bărbați și 245 femei, cu vârste cuprinse între 21 și 79 de ani) și a arătat că cei care au luat suplimente de vitamina D în mod regulat au avut o incidență redusă a melanomului, în comparație cu cei care nu au luat.

Vitamina D (numită și „calciferol,” sau „vitamina soarelui”) este vitală pentru buna funcționare a corpului uman și poate fi implicată în diferite boli. În studiile anterioare cercetătorii au fost interesați să afle dacă utilizarea regulată a suplimentelor de vitamina D corespundea unor niveluri mai mari de vitamina D în sânge, cunoscută sub numele de calcidiol seric.

În cadrul noului studiu, realizat în cadrul programului North Savo pentru cancer de piele 498 de pacienți adulți au fost estimați a avea un risc crescut de cancer de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular, carcinomul scuamos sau melanomul. Dermatologii au clasificat pacienții în diferite clase de risc de cancer de piele: risc scăzut, risc moderat și risc ridicat. Pe baza utilizării suplimentelor orale de vitamina D, pacienții au fost împărțiți în trei grupuri: non-utilizatori, utilizatori ocazionali și utilizatori obișnuiți. Nivelurile serice de calcidiol au fost analizate la jumătate dintre pacienți și s-au dovedit a corespunde consumului auto-raportat de vitamina D.

O concluzie importantă a studiului este că au existat considerabil mai puține cazuri de melanom în rândul utilizatorilor obișnuiți ai vitaminei D, decât în ​​rândul non-utilizatorilor. Analiza datelor a arătat că riscul de melanom în rândul utilizatorilor obișnuiți a fost redus considerabil, de peste jumătate, în comparație cu cei care nu sunt utilizatori. Descoperirile sugerează că și utilizatorii ocazionali de vitamina D pot avea un risc mai mic de melanom decât non-utilizatorii.

După ce au testat nivelurile serice de calcidiol la 260 de participanți, cercetătorii au descoperit că suplimentarea regulată cu vitamina D corespundea cu cele mai ridicate niveluri de calcidiol seric și lipsa de suplimentare cu cele mai scăzute niveluri.

De asemenea, alte studii relativ recente au furnizat dovezi ale beneficiilor vitaminei D în melanom, cum ar fi asocierea vitaminei D cu melanomul mai puțin agresiv.

„Aceste studii anterioare susțin noile noastre descoperiri din regiunea Savo de Nord, aici, în Finlanda. Cu toate acestea, întrebarea despre doza optimă de vitamina D orală necesară pentru ca aceasta să aibă efecte benefice rămâne momentan fără un răspuns. Până când vom ști mai multe, recomandările naționale privind aportul de vitamina D aport ar trebui urmate”, a spus profesorul de dermatologie și alergologie dr. Ilkka Harvima, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Universitar Kuopio au raportat anterior că rata mortalității cauzate de melanom în North Savo este relativ ridicată în raport cu incidența acestuia. “Și din acest motiv, merită să acordăm atenție aportului suficient de vitamina D în populația din această regiune”, a concluzionat  Harvima.

Studiul a fost publicat în revista Melanoma Research.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente