HomeHealthUn nou vaccin pentru combaterea infecțiilor fungice a trecut de studiile clinice

Un nou vaccin pentru combaterea infecțiilor fungice a trecut de studiile clinice

Universitatea din Georgia a dezvoltat un nou vaccin care are potențialul de a deveni primul vaccin care primește aprobare clinică pentru protecția împotriva infecțiilor fungice invazive.

Infecțiile fungice invazive au devenit recent o preocupare semnificativă din cauza rezistenței tot mai mari la medicamentele antifungice. Noul vaccin, dacă este aprobat clinic, ar putea oferi o soluție atât de necesară la această problemă în creștere și ar putea ajuta la prevenirea răspândirii acestor infecții.

Infecțiile fungice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică care are ca rezultat un număr semnificativ de decese în fiecare an. Potrivit estimărilor, aceste infecții provoacă peste 1,5 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an și duc la costuri economice de miliarde de dolari. Impactul acestor infecții este deosebit de sever la pacienții internați, unde cresc durata șederii într-un spital și dublează riscul de deces.

Un studiu anterior al Universității din Georgia (UGA) a constatat că și infecțiile fungice dublează costul spitalizării. În ciuda impactului semnificativ al infecțiilor fungice, în prezent nu există vaccinuri eficiente disponibile pentru a proteja pacienții vulnerabili de aceste infecții. Acest lucru evidențiază nevoia urgentă pentru un vaccin sigur și eficient pentru a aborda această problemă de sănătate publică în creștere.

Există o nevoie stringentă de soluții atât de prevenire, cât și de tratament pentru infecțiile fungice, în special în rândul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit”, a spus Karen Norris, cercetătorul principal al noului studiu și profesor la Colegiul de Medicină Veterinară.

Numărul de pacienți cu risc de infecții fungice invazive a crescut semnificativ în ultimii ani” a adăugat ea.

Vaccinul nou dezvoltat vizează cei mai răspândi trei agenți patogeni fungici responsabili de cele mai multe infecții fungice fatale. În cadrul studiului, eficacitatea vaccinului a fost evaluată în patru modele animale preclinice, inclusiv primate non-umane.

Cercetătorii au folosit diverse modele imunocompromise, reflectând regimurile de medicamente care sunt comune în rândul primitorilor de transplant, persoanelor cu HIV și pacienților cu cancer, grupuri care sunt printre cele mai vulnerabile. S-a descoperit că vaccinul declanșează în mod eficient producția de anticorpi de protecție în toate modelele.

Cu capacitatea sa de a aborda trei agenți patogeni diferiți, acest vaccin are potențialul de a revoluționa modul în care abordăm infecțiile fungice invazive”, a declarat Norris, care este, de asemenea, membru al Centrului pentru Vaccinuri și Imunologie al universității.

Sunt în curs de desfășurare planuri pentru a continua cu un studiu de fază I de siguranță pentru uz uman” a adăgat ea.

Justin Beardsley, cercetător în boli infecțioase de la Universitatea din Sydney, a colaborat cu OMS pentru a crea lista Fungal Priority Pathogen în 2022. Potrivit lui Beardsley, ciupercile sunt microorganismele infecțioase „neglijate” care provoacă boli grave, dar amploarea lor rămâne în mare măsură. necunoscută.

El a subliniat importanța cercetării agenților patogeni fungici actuali și emergenti, care a fost de mult trecută cu vederea.

Studiul, publicat în PNAS Nexus, a fost o colaborare între autorii de la Colegiul de Medicină Veterinară și Colegiul de Arte și Științe Franklin.

Cercetarea a fost finanțată și susținută de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, National Institutes of Health, Georgia Research Alliance și University of Georgia Research Foundation.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente