HomeHealthSuplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii pot reduce riscul de naștere prematură

Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii pot reduce riscul de naștere prematură

Principala cauză de deces în cazul copiilor sub 5 ani la nivel mondial este nașterea prematură, generând aproape un milion de decese anual. Bebelușii născuți prematur prezintă un risc mai mare de a dezvolta o serie de afecțiuni pe termen lung, inclusiv deficiență de vedere, întârziere în dezvoltare și dificultăți de învățare.

Prescrierea de suplimente de Omega-3 pentru femeile însărcinate care au niveluri scăzute ale acestui acid gras ar putea preveni aproximativ 14% din nașterile premature timpurii, potrivit rezultatelor unui studiu derulat în Australia.

Acizii grași Omega-3 sunt un tip de grăsime pe care organismul nu îl poate produce singur. Acești acizi sunt grăsimi esențiale, ceea ce înseamnă că sunt necesare corpului pentru a supraviețui și a se dezvolta normal. Peștele este cea mai bună sursă de hrană de acizi grași Omega-3, însă poate fi găsit și în uleiurile vegetale și în nuci, în semințele și uleiul de in, în legumele cu frunze și în unele grăsimi animale, mai ales la animalele hrănite cu iarbă.

Cercetarea a fost derulată la Institutul de Cercetare Medicală și de Sănătate din Australia de Sud și au fost înrolate 5500 de femei însărcinate cărora li s-au administrat aleatoriu fie 1 gram de Omega-3 pe zi sub formă de capsule cu ulei de pește, fie un placebo. Acestea au început tratamentul înainte de a douăzecea săptămână de sarcină.

În urma obținerii rezultatelor s-a constatat că prin creșterea aportului zilnic de acizi grași Omega-3 în timpul sarcinii riscul de a naște prematur a fost redus cu 77%. Tratamentul cu placebo nu a avut niciun efect asupra riscului unei astfel de nașteri timpurii.

Cel mai important amănunt este că în cazul femeilor care aveau deja niveluri ridicate de omega-3, administrarea acestor suplimente a crescut riscul nașterilor premature. Acest fapt sugerează că suplimentele ar trebui recomandate doar femeilor însărcinate cu niveluri scăzute de Omega-3, deși multivitaminele care conțin doze mici din acești acizi grași sunt benefice pentru femeile care au deja niveluri ridicate, spune autoarea principală, Maria Makrides.

Pe baza acestor rezultate, Makrides a contribuit la lansarea unui program de screening în Australia de Sud, care oferă teste de sânge gratuite tuturor femeilor însărcinate pentru a-și afla nivelurile de Omega 3 din corp. Aproximativ 3000 de femei au fost testate din mai 2021 până în prezent și s-a descoperit că 17% aveau niveluri scăzute de Omega-3.

Femeile însărcinate care așteaptă un copil sunt îndemnate să consume zilnic suplimente de ulei de pește care conțin cel puțin 500 mg DHA, începând cu săptămâna numărul 12 de sarcină. Suplimentul nu trebuie să conțină mai mult de 1000 mg DHA+EPA, însă. Se pare că nu există niciun beneficiu suplimentar al dozelor mai mari.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente