HomeHealthTratamentele de fertilizare asistată asociate cu risc cardiovascular

Tratamentele de fertilizare asistată asociate cu risc cardiovascular

Dacă plănuiați să treceți printr-un tratament de fertilizare, specialiștii vă atenționează că este posibil să aveți un risc crescut pentru complicații în sarcină și risc cardiovascular. Aceste riscuri sunt asociate mai ales cu o vârstă mai mare de 35 de ani.

Vârsta înaintată în sarcină – în special dacă persoana are 35 de ani sau mai mult – sporește riscul de a avea sau a dezvolta afecțiuni precum tensiune arterială crescută, care sporește riscul de a avea complicații în timpul sarcinii, spune Dr. Pensée Wu, lector și consultant în obstetrică și subspecializat în medicină maternă la Universitatea Keele din Marea Britanie.

Studiul este unul de tip comparativ și a investigat diferențele observabile la copil în funcție de tipul de concepție (naturală sau asistată). Astfel, au fost comparate 106.000 de cazuri de concepție prin tehnologie reproducătoare asistată și 34 de milioane de nașteri naturale.

Femeile care au recurs la tratamente de infertilitate aveau mai multe condiții de sănătate preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul și erau mai predispuse la obezitate atunci când au început tratamentul, a constatat studiul.

Femeile care au trecut prin procesul terapiei de reproducere asistată și care au rămas însărcinate prezintă un risc de 2.5 ori mai mare de insuficiență renală acută și un risc cu 65% mai mare de a avea aritmie cardiacă. Totodată, femeile prezintă un risc cu 57% mai mare pentru a suferi o dezlipire de placentă și un risc cu 38% mai crescut de a naște prin cezariană. Mai mult, copiii care au fost concepuți prin fertilizare asistată prezintă un risc cu 26% mai mare de a se naște prematur.

O limitare a studiului este faptul că acesta nu a comparat diferitele tratamente de fertilitate, ceea ce reprezintă o “distincție importantă”, a declarat Dr. Sigal Klipstein, specialist în endocrinologie reproductivă și infertilitate din Chicago. Ea nu a fost implicată în studiu. Problema principală a cercetării este că toate femeile incluse, atât cele care au avut nevoie de o scurtă intervenție medicamentoasă pentru a concepe, dar și cele care au trecut prin mai multe cicluri de fertilizare in vitro au fost considerate ca fiind asistate. Este nevoie de o distincție între tipurile de tratamente administrate, deoarece acestea pot avea un impact diferit asupra organismului unei femei, iar înglobarea într-o singură categorie limitează concluziile reale pe care le putem trage.

Un aspect extrem de important ce reiese din studii este faptul că, indiferent de riscul preexistent, femeile care au apelat la reproducere asistată prezintă riscuri crescute de afecțiuni cardiovasculare. “Am fost surprinși că tehnologia de reproducere asistată a fost asociată în mod independent cu aceste complicații, fără a avea legătură cu afecțiunile”, a spus Wu.

Wu menționează că parte din risc poate fi atribuit sindromului de ovare polichistice (SOPC). SOPC este o tulburare hormonală comună în rândul femeilor. În cazul SOPC, ovarele produc o cantitate anormală de androgeni, hormoni sexuali masculini care sunt de obicei prezenți în cantități mici la femei. Denumirea de sindromul ovarelor polichistice descrie numeroasele chisturi (formațiuni pline de lichid) care se formează în ovarele celor afectate. Aceasta este o cauză primară a infertilității la femei care vine cu o predispoziție crescută pentru boli cardiovasculare. Femeile cu SOPC sunt de șapte ori mai predispuse să sufere un atac de cord, a spus ea.

Conform studiului actual, 1 din 5 femei intră în sarcină cu un istoric de factori de risc cardiovascular”, a spus Klipstein, ceea ce poate crește riscurile de sănătate pentru femeie pe măsură ce poartă sarcina.

În opinia sa, Klipstein a spus că principalul mesaj al studiului este necesitatea ca femeile să abordeze orice factori de risc pentru bolile de inimă înainte de a rămâne însărcinate, dacă acest lucru este posibil. Femeile se pot concentra pe pierderea în greutate, pe scăderea tensiunii arteriale ridicate și pe controlul colesterolului, a adăugat ea.

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente