HomeGourmetUn singur gram de sare face diferența pentru milioane de atacuri de...

Un singur gram de sare face diferența pentru milioane de atacuri de cord

O reducere cu un singur gram a consumului zilnic de sare ar putea preveni aproape 9 milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atac de cord în China. Iar potrivit unui studiu publicat în BMJ Nutrition, Prevention & Health, ar putea salva 4 milioane de vieți până în 2030.

Consumul de sare din China este unul dintre cele mai mari din lume, cu o medie de 11 g/zi, mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Consumul ridicat de sare crește tensiunea arterială și, prin urmare, riscul de boli cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare reprezintă 40% din decese în China în fiecare an, iar urbanizarea și creșterea consumului de alimente procesate, fast-food și takeaway este considerat a fi unul dintre principalii factori declanșatori.

Este nevoie urgent de un program de reducere a sării care să fie viabil, coerent, durabil și care să vizeze sursele alimentare majore de sare actuale și viitoare din China. Estimările noastre se bazează pe faptul că reducerile de sare nu trebuie doar realizate, ci și menținute în timp, ceea ce poate fi o mare provocare având în vedere schimbarea rapidă a obiceiurilor alimentare observate în China, având în vedere urbanizarea sa rapidă”, au spus cercetătorii.

În cadrul primei etape din program se are în vedere reducerea cu 1 g/zi a consumului de sare, obiectiv care se dorește să fie realizat într-un an. Următorul obiectivul intermediar al OMS este de reducere cu 30% până în 2025, ceea ce echivalează cu o reducere treptată de 3,2 g/zi.

Iar al treilea obiectiv constă în reducerea consumului de sare la mai puțin de 5 g/zi până în 2030, scopul acesta fiind stabilit de guvernul chinez, în planul său de acțiune pentru sănătate și dezvoltare, „China sănătoasă în 2030”; un plan plin de provocări, ținând cont că e vorba de o populație de 1,4 miliarde de oameni.

În ceea ce privește prima etapă, de reducere cu 1 g/zi, s-au luat deja câteva măsuri: introducerea unor programe educaționale ce se derulează în școlile chineze, utilizarea pentru consum a înlocuitorilor de sare cu conținut scăzut de sodiu și cu conținut ridicat de potasiu, proiecte de sănătate pentru bucătari acasă, intervenții în restaurante pentru a se monitoriza consumul de sare. Toate aceste acțiuni aflate în desfășurare sau care au fost finalizate recent, au arătat deja rezultate promițătoare.

Dovezile pentru beneficiile substanțiale ale reducerii sării în China sunt consecvente și convingătoare. Realizarea unei reduceri susținute a sării în cadrul populației chineze ar putea evita milioane de evenimente cardiovasculare inutile și decese. Având în vedere dimensiunea populației Chinei, ar aduce, de asemenea, majore beneficii pentru sănătatea globală.” , spun cercetătorii.

În cadrul acestui studiu s-au analizat doar beneficiile pe care reducerea consumului de sare îl are în ceea ce privește scăderea incidenței bolilor cardiovasculare, însă ar putea avea și alte avantaje: de exemplu, prea multă sare a fost legată, în cadrul altor cercetări, de anumite tipuri de cancer și diferite afecțiuni ale rinichilor.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente