HomeEditorialUn joc video care stimulează memoria pe termen scurt la adulții în...

Un joc video care stimulează memoria pe termen scurt la adulții în vârstă

Pe lângă faptul că oferă o modalitate distractivă de a ne bucura de timpul liber, jocurile video ar putea oferi beneficii reale capacității noastre cognitive. Acest lucru este demonstrat de un nou joc de ritm muzical, care poate să predea atât cântatul la tobe, dar și să îmbunătățească memoria pe termen scurt.

În cadrul unui studiu care avea în vedere efectele jocului, 47 de adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au fost împărțiți în două grupuri: unul a jucat jocul de ritm muzical (numit Rhythmicity) și altul a jucat un joc normal de căutare a cuvintelor, timp de 20 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână, într-un interval de timp de 8 săptămâni.

Diferența dintre cele două grupuri a fost evidentă: pe măsură ce jucătorii au progresat în cadrul jocului Rhythmicity, felul în care acest joc a vizat percepția vizuală și atenția selectivă a avut un efect de antrenament asupra memoriei pe termen scurt, testată printr-un exercițiu de recunoaștere facială.

După cum a fost emis în cadrul ipotezei, doar grupul celor din Rhythmicity, a arătat o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt în timpul unei sarcini de recunoaștere facială, oferind astfel dovezi importante că antrenamentul de ritm muzical poate aduce beneficii în ceea ce privește performanța la o sarcină non-muzicală”, au scris cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Rhythmicity a fost dezvoltat împreună cu fostul baterist de la Grateful Dead, Mickey Hart și a folosit indicii vizuale pentru a antrena participanții să cânte un ritm pe o tabletă. Tempo-ul, complexitatea și precizia necesare au fost toate modificate pe măsură ce jucătorii au progresat.

Ceea ce face jocul special este că se poate adapta la persoana care îl joacă, schimbând nivelul de dificultate pentru a-l împinge pe jucător să progreseze, fără a-l face totuși atât de dificil încât să strice experiența jocului.

Analiza post-antrenament a fost efectuată prin electroencefalografie (EEG) în timpul unei sarcini de recunoaștere care a implicat fețe necunoscute. Jucătorii de Rhythmicity au fost mai buni la identificarea fețelor după cursul de opt săptămâni, iar citirile EEG au arătat o activitate crescută în lobulul parietal superior – regiunea creierului legată de citirea muzicii la vedere și de memoria vizuală pe termen scurt.

Acea memorie îmbunătățită a fost uimitoare”, a spus neurologul Theodore Zanto de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF). “Există o componentă foarte puternică de formare a memoriei în acest sens și s-a generalizat la alte forme de memorie.”, a adăugat el.

Cercetătorii din spatele studiului au fost preocupați de acest domeniu din 2013, când au dezvoltat un joc numit NeuroRacer – un joc care s-a dovedit capabil să îmbunătățească în mod semnificativ facultățile mentale diminuate, atenția susținută și memoria de lucru la adulții în vârstă, după doar patru săptămâni.

Acesta a fost urmat de un joc numit Body-Brain Trainer, care este capabil să îmbunătățească tensiunea arterială, echilibrul și atenția la persoanele în vârstă. În acest caz, datele privind ritmul cardiac au fost transmise în mod constant software-ului, astfel încât jocul să se poată adapta la nivelul de condiție fizică a fiecărui participant.

Labyrinth, un alt joc, de realitate virtuală, care a implicat utilizatorii în găsirea unui drum spațial, a demonstrat că poate îmbunătăți memoria pe termen lung la adulții în vârstă, după patru săptămâni de antrenament.

O scădere a controlului cognitiv vine adesea odată cu îmbătrânirea, dar aceste jocuri sunt dovezi că există modalități de a menține claritatea mentală persoanelor în vârstă.

Toate aceste jocuri au aceiași algoritmi de adaptare și aceeași abordare, dar folosesc tipuri foarte diferite de activitate. Și prin toate arătăm că se pot îmbunătăți abilitățile cognitive la populația în vârstă”, a spus neurologul Adam Gazzaley, de la de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF).

Cercetarea a fost publicată în PNAS.

Articol de Cristina Zarioiu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente