Toți pacienții cu cancer rectal tratați cu un medicament experimental de imunoterapie au intrat în remisie completă, în cadrul unui mic studiu clinic, condus de cercetătorii de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York.
Studiul a descris rezultatele a 12 pacienți cu cancer rectal, toți s-au vindecat după tratamentul cu dostarlimab.
Participanții au primit o doză de dostarlimab la fiecare trei săptămâni timp de șase luni, dar exista totuși ideea că aceștia ar trebui să se supună ulterior tratamentelor standard de chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, în fiecare caz, cancerul a fost eliminat doar prin tratamentul experimental.
O premieră în tratamentul cancerului
„Cred că aceasta este prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului”, a spus Dr. Luis Diaz Jr de la Memorial Sloan Kettering, care a declarat că nu știe de niciun alt studiu în care un tratament să distrugă complet un cancer, în cazul fiecărui pacient.
Imunoterapia valorifică propriul sistem imunitar al organismului pentru a identifica și distruge celulele canceroase.
Studiul s-a concentrat pe un subgrup de pacienți cu cancer rectal cu o mutație specifică. Acesta, cunoscut sub numele de cancer rectal „deficit de reparare a nepotrivirii” (MMRd), tinde să răspundă slab la schemele standard de chimioterapie. În cadrul studiului, cercetătorii au vrut să investigheze dacă imunoterapia singură ar putea combate cancerul rectal care nu s-a răspândit în alte țesuturi.
Rezultatul a demonstrat că la toți pacienții le-a dispărut tumorile și că niciunul dintre ei nu a prezentat efecte secundare semnificative. Nu au avut nevoie de tratamente standard de radiații, intervenții chirurgicale sau chimioterapie, iar cancerul nu a revenit la niciunul dintre pacienți.
Cum funcționează această imunoterapie?
Inspirația a provenit dintr-un studiu anterior, condus de doctorul Diaz, în care, pacienți cu cancer avansat au luat un medicament numit pembrolizumab, iar tumorile lor s-au stabilizat, s-au micșorat și chiar au dispărut.
În studiul actual, cercetătorii au vrut să vadă ce ar face un medicament similar, dostarlimab, dacă ar fi utilizat înainte ca celulele canceroase să aibă șansa de a se răspândi.
Acest tip de tratament se concentrează pe anumite proteine numite puncte de control, care sunt produse de unele tipuri de celule ale sistemului imunitar, precum și de unele celule canceroase, potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA. Punctele de control, care împiedică răspunsurile imune să fie prea puternice, uneori pot împiedica celulele imune să omoare efectiv celulele canceroase.
La fel ca pembrolizumab, dostarlimab este un „inhibitor al punctului de control”: în esență „eliberează frânele” unei celule imunitare, eliberând-o să recunoască și să atace celulele canceroase, potrivit studiului.
Mai multe cercetări sunt necesare
Rezultatele au oferit „ceea ce poate fi o imagine timpurie a unei schimbări revoluționare a tratamentului”, a scris dr. Hanna Sanoff, medic oncolog la Centrul Lineberger Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în studiu. Cu toate acestea, ea a adăugat că, deși rezultatele sunt „motive pentru un mare optimism”, o astfel de abordare „nu poate înlocui încă abordarea noastră actuală de tratament curativ”.
„Pentru a oferi mai multe informații cu privire la pacienții care ar putea beneficia de imunoterapie, studiile ulterioare ar trebui să vizeze eterogenitatea în vârstă, condiții coexistente și volumul tumorii”.
Studiul clinic continuă să înscrie pacienți și este în creștere, au spus cercetătorii de la MSK. De asemenea, ei investighează pentru a vedea dacă aceeași metodă poate combate și alte tipuri de cancer, cum ar fi cel gastric, de prostată ori pancreatic.
Detaliile studiului au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Articol de Cristina Zarioiu