HomeHealthUn nou material care ajută la vindecarea rapidă a rănilor diabetice a...

Un nou material care ajută la vindecarea rapidă a rănilor diabetice a fost descoperit

Oamenii de știință au descoperit un nou material care poate accelera vindecarea rănilor diabetice cu o singură aplicare.

O nouă clasă de polimeri care ajută la vindecarea rănilor diabetice greu de tratat a fost descoperită de cercetătorii de la Universitatea din Nottingham. Polimerul oferă instrucțiuni atât celulelor imune, cât și celor neimune, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Advanced Materials.

Rănile diabetice, cunoscute și sub numele de ulcere ale piciorului diabetic, sunt o complicație frecventă a diabetului. Acestea sunt de obicei cauzate de o combinație de anumiți factori, cum ar fi circulația deficitară, afectarea nervilor și glicemia crescută prelungită. Aceste leziuni pot apărea pe picioare și pe degetele de la picioare și pot fi dificil de vindecat din cauza capacității scăzute a organismului de a lupta împotriva infecțiilor și de a repara țesutul deteriorat.

Vindecarea rănilor este un proces biologic complex care implică diferite tipuri de celule care lucrează împreună, un tip de celulă numit fibroblaste jucând un rol vital în formarea de țesut nou necesar pentru cicatrizare. Diabetul poate perturba aceste procese în celule, făcând vindecarea rănilor lentă și dificil de tratat. Acest lucru poate duce la infecție și, în cazuri extreme, la nevoia de amputare.

Experții de la Școala de Științe ale Vieții și Farmacie au analizat 315 de suprafețe polimerice diferite, examinând structura chimică diferită a fiecăreia, până când au identificat un tip de polimer care determină activ fibroblastele și celulele imune să producă vindecara. O echipă de la Școala de Inginerie a produs particule mici care sunt decorate cu acest polimer pe suprafața lor. Aceste particule ar putea fi aplicate direct pe zona rănii.

Un polimer este un compus chimic format din molecule legate între ele în lanțuri lungi, repetitive. Această structură conferă polimerilor proprietăți unice care pot fi adaptate pentru diferite utilizări. Folosind microparticule polimerice, echipa a arătat cum acest nou material, atunci când a fost administrat pe o rană (pe un model animal), a produs de trei ori mai multă activitate a fibroblastelor pe o perioadă de până la 96 de ore și a obținut mai mult de 80%  din închiderea plăgii.

Acest nou polimer ar putea fi aplicat ca acoperire pe pansamentele standard pentru a oferi un tratament rapid și eficient.

Această cercetare este un pas semnificativ către crearea unui tratament nou, cu cost redus și eficient pentru rănile diabetice. Rezultatele pe care le-am văzut au fost obținute dintr-o singură aplicare, care ar putea fi transformatoare pentru pacienții al căror tratament actual implică adesea tratamente repetate administrate de profesioniști medicali instruiți.”, a spus profesorul Amir Ghaemmaghami de la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea din Nottingham care este totodată unul dintre autorii principali ai studiului.

Am arătat potențialul medical al noilor polimeri în lucrările anterioare; materialele noastre rezistente la biofilm bacterian sunt folosite pe cateterele urinare în NHS, arătând cum acest lucru poate preveni infecția prin modificarea comportamentului celulelor bacteriene de pe suprafața polimerului. Acești polimeri au, de asemenea, potențialul de a fi aplicați cu ușurință pe pansamentele rănilor și lucrăm deja cu parteneri din industrie pentru a dezvolta modalități de a ajuta la vindecarea rănilor în acest fel.” , a spus profesorul Morgan Alexander de la Școala de Farmacie de la Universitatea din Nottingham.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente