Într-o nouă cercetare, oamenii de știință de la Universitatea Griffith din Australia au demonstrat că o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas până în creier la șoareci, unde creează markeri care sunt un semn revelator al bolii Alzheimer. Mai mult, atunci când au existat leziuni ale epiteliului nazal (țesutul subțire de-a lungul acoperișului cavității nazale), infecția nervului s-a agravat.
Studiul a arătat că Chlamydia pneumoniae, un tip de bacterie care poate provoca infecții ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia, a exploatat nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier ca o cale de invazie pentru a ataca sistemul nervos central. Ca răspuns, celulele din creier au început să depună proteina beta-amiloid – o proteină care este eliberată ca răspuns la infecții. Plăci din această proteină se găsesc în concentrații semnificative și la persoanele cu boala Alzheimer.
“Suntem primii care arătăm că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer. Am văzut că acest lucru se întâmplă la șoareci, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”, a spus neurologul James St. John, de la Universitatea Griffith.
Nasul, bacteriile și creierul
Chlamidya pneumoniae este o bacterie care infectează tractul respirator, dar are și capacitatea de a coloniza creierul. Oamenii de știință australieni au observat că bacteria ajunge în creierul rozătoarelor prin nervii trigemen și olfactiv la 72 de ore după infecție. Ulterior, între 2 și 28 de zile, apar semne de dereglare genetică, observate deja în boala Alzheimer. În creier, C. pneumoniae poate infecta și supraviețui în celulele gliale, celule care susțin neuronii.
„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am stabilit cum ajung acolo”, a spus profesorul St. John.
Sunt planificate studii viitoare asupra acelorași procese la oameni, dar până atunci, St. John și colegii săi sugerează că a-ți scobi nasul și a-ți smulge părul din nas nu sunt o idee bună, din cauza potențialelor daune pe care le provoacă țesutului protector al nasului. “Dacă vă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot ajunge la creier.”, au spus cercetătorii.
O întrebare la care echipa va căuta să răspundă este dacă depozitele crescute de proteine beta-amiloid sunt sau nu un răspuns imunitar natural, sănătos, care poate fi inversat atunci când infecția este combătută.
Alzheimer este o boală incredibil de complicată, așa cum reiese din numărul mare de studii și din multe unghiuri diferite pe care oamenii de știință le iau în încercarea de a o înțelege, dar fiecare cercetare ne aduce puțin mai aproape de a găsi o modalitate de a o opri.
„Odată ce ai peste 65 de ani, factorul tău de risc crește, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă, ci și de expunerea la mediu. Și credem că bacteriile și virușii sunt elemente critice”, a concluzionat profesorul St. John.
Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.
Articol de Cristina Zarioiu