HomeHealthUn virus al plantelor ar putea fi folosit în combaterea cancerului

Un virus al plantelor ar putea fi folosit în combaterea cancerului

Un studiu recent derulat de cercetătorii de la Universitatea din California-San Diego se cercetează modul în care un virus al plantelor numit virusul mozaicului cowpea oprește cancerul și împiedică revenirea acestuia.

Pe parcursul ultimilor 7 ani, cercetătorii au studiat și testat virusul mozaic al cowpea, sub formă de nanoparticule, drept imunoterapie împotriva cancerului și au raportat rezultate promițătoare culese în urma testelor făcute pe șoareci de laborator și pe mai mulți câini care au fost înscriși în studiu de către stăpânii lor. Gradul de reușită al acestor metode terapeutice a fost neegalat de alte strategii de combatere a cancerului pe care echipa le-a testat anterior. Dar motivele exacte ale succesului său au rămas un mister.

Nanoparticulele virusului mozaic de cowpea, care sunt infecțioase pentru plante, dar nu și pentru mamifere, sunt injectate direct în interiorul unei tumori pentru a servi drept momeală pentru sistemul imunitar. Celulele imunitare ale organismului recunosc nanoparticulele virusului ca agenți străini și caută să le atace. Atunci când celulele imunitare înțeleg că nanoparticulele de virus sunt în interiorul unei tumori, ele caută să ajungă la celulele canceroase.

Pe lângă faptul că prin intermediul acestei abordări tumorile sunt atacate, este lansat de asemenea și un răspuns imun sistemic împotriva oricăror tumori care pot apărea în viitor. Cercetătorii au observat că această tehnică terapeutică funcționează pentru tratarea melanomului, a cancerului ovarian, dar și a celui de colon în cazul șoarecilor. De asemenea, aceștia au avut succes folosindu-l pentru a trata pacienții canini cu melanom, cancer de sân și sarcom.

Un alt aspect interesant al studiului este că virusul mozaicului de cowpea a funcționat cel mai bine la declanșarea unui răspuns imunitar anti-cancer, în comparație cu alți viruși vegetali sau particule asemănătoare virusului pe care cercetătorii le-au studiat.

Oamenii de știință au comparat virusul mozaicului cowpea cu alți doi viruși vegetali din aceeași familie care au aceeași formă și dimensiune. Un virus, virusul mozaic sever al cowpea, are o secvență de ARN și o compoziție de proteine ​​similare. Celălalt, virusul tobacco ring spot, este similar doar ca structură.

Cercetătorii au creat imunoterapii pe bază de nanoparticule pe bază de virusuri vegetale și le-au injectat în tumorile de melanom ale șoarecilor. Fiecărui candidat pentru imunoterapie i-au fost administrate 3 doze, la 7 zile. Șoarecii cărora li s-au administrat nanoparticulele virusului mozaic de cowpea au avut cea mai mare rată de supraviețuire și cele mai mici tumori.

Analiza echipei a surprins, de asemenea, un alt mod unic prin care virusul mozaicului cowpea stimulează răspunsul imunitar. La patru zile după a doua doză, cercetătorii au măsurat niveluri ridicate de citokine. De menționat este faptul că nivelurile au rămas ridicate pentru o perioadă lungă de timp.

Deși acest studiu evidențiază eficacitatea virusului mozaicului cowpea, cercetătorii au declarat că este încă nevoie de cercetări suplimentare.

„Răspunsurile pe care le-am descoperit aici au deschis mai multe întrebări”, a spus Nicole Steinmetz, profesor de nanoinginerie la UC San Diego Jacobs School of Engineering. „Cum este procesată această nanoparticulă virală în celulă? Ce se întâmplă cu ARN-ul și proteinele sale? De ce este recunoscut ARN-ul virusului mozaicului cowpea, dar nu și ARN-ul altor virusuri vegetale? Înțelegerea călătoriei detaliate a acestei particule prin celulă și a modului în care poate fi comparată cu alte particule ne va ajuta să descoperim ceea ce face ca virusul mozaicului cowpea să fie unic eficient împotriva cancerului.”

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente